HBvLoon: Het water loopt naar de Schelde

maandag 31 januari 2022 16:07


Stachanov-Glasrond5.png


Het water loopt naar de Schelde
Nadat ‘Brewmine’ in Hasselt een eigen brouwerij startte en een stadsbier lanceerde en de stad Borgloon uitpakte met haar eigenste ‘Kutbier’ (verwijzend naar het gehucht Kuttekoven), blijft ook de Stad Limburg/Loon niet achter. Het collectief ‘The Limburg Connection’ heeft na een geslaagde kapitaalsronde ook haar eigen bier klaar: de Stachanov pils. Ook bekend onder de liefhebbers als ‘Het Limburgs Verzet’. De Stad Limburg/Loon serveert vanaf heden in haar stadhuis gelegen in de Witte Nonnenstraat nr 8 (in de bibliotheek van KultuurHuis De Tijd Hervonden) dit hoppige biertje aan studentenprijs.


Prik&Pik


Bij deze gelegenheid spreekt uw correspondent Jo van Mulcken van Het Belang van Loon (HBvLoon) even met de voorzitter van The Limburg Connection, de heer Jean Presidan (Jean P.)

HBvLoon: Zo Mijnheer de Voorzitter, met het Stachanov pilsje wil u het Limburgs Verzet aanwakkeren en de burgers organiseren tegen de eigengereide, bekrompen en kortzichtige Limburgse politiekers.  

Jean P.: Onze burgers waanden zich in het najaar eerder in de Prik & Pik. Heel wat van onze politici lieten weer eens hun ware gezicht zien: voorkruipen in de vaccinatierij, er werden er opgepakt voor diefstal en oplichting. Bovendien lagen ze mekaar  - in de pers - te verwijten voor leugenaars, bedriegers, egoïsten, lafbekken etc. Tja, wie het dan nog niet begrepen heeft… 


HBvLoon: Misschien kan je ons nog een recent voorbeeld aan de hand doen.

Jean P.:   Wel, omdat je aandringt. Eens even kijken, want de voorbeelden zijn eindeloos. Ah wacht: de recente fusiegesprekken.


Domme dwergjes

HBvLoon: Vertel op!
Jean P.: In plaats van voor heel de provincie uit te pakken met een doorwrochte studie om de Limburgse dwerggroei tegen te gaan en een stad voor de toekomst te tekenen, moet je vaststellen dat ze bezig zijn fusies te vormen of net te weigeren op basis van eigen en partijpolitieke belangen. En terwijl zitten ze de brave Limburgse burger diep in zijn zakken.
HBvLoon: Hoe bedoel je?
Jean P.: Kijk!. De gemeentefusies worden door de Vlaamse regering aangemoedigd. Ge krijgt van hen een schuldovername op basis van de grootte van de nieuwe fusiegemeente. Dit bedraagt 200 Euro per inwoner bij fusiegemeenten tussen 20.000 en 24.999 inwoners. En dat loopt op naar 300 euro bij fusiegemeente van 25.000 tot 29.999 inwoners, 400 euro voor fusiegemeenten tussen 30.000 en 34.999 inwoners en 500 euro voor fusiegemeenten met meer dan 35.000 inwoners met een maximum van 50 miljoen per samenvoeging (1) 
HBvLoon: Dus als we dat in Limburg wat handig aan de steel zouden steken, kunnen we voor heel Limburg zodanig fusies organiseren dat we 500 euro per inwoner krijgen van de Vlaamse overheid?
Jean P. : Exact.
HBvLoon: Waarom gebeurt dit dan niet. We hebben hier toch een chronisch tekort aan geld voor mobiliteit, ruimtelijke ordening, cultuur….?
Jean P.: Exact.
HBvLoon: Maar is er dan niemand die dit snapt?
Jean P.: Jawel
HBvLoon: Wie?
Jean P.:  De burgemeester van Antwerpen
HBvLoon: Hoezo?
Jean P.:  Die wil de stad Antwerpen uitbreiden met een stukje parking. Zo wil hij de gemeente Borsbeek met 11.000 inwoners bij zijn stad voegen. Dit levert hem gelijk de jackpot van 50 miljoen op. 
HBvLoon: Maar dat is ook geld van de Limburgse belastingbetaler!
Jean P.:  Exact.
HBvLoon: (verbouwereerd) Maar wij worden zo toch door onze eigenste politiekers 2 keer gerold waar wij bijstaan. 
Jean P. : (kalm) Hebt ge het door.
HBvLoon: (helemaal van zijn melk) Maar is dat niet strafbaar? Dat is toch diefstal op klaar lichte dag waar iedereen staat op te kijken? Is dit geen oplichting, bedriegerij, …. ? Dit moet toch strafbaar zijn. Kunnen we de politie niet vragen om onze politici op te pakken?
Jean P.:  (kalm) Op grond waarvan?
HBvLoon: (geêxiteerd) Wel … eeeuh.   als criminele organisatie?
Jean P.:   (kalm) Nee, hooguit voor criminele kortzichtigheid en daar staat geen gevangenisstraf op. 
HBvLoon: (teleurgesteld) Jammer!

Nu ik hoor hoe onze brave Limburgers door haar eigen vertegenwoordigers worden gejost, bestel ik een Stachanov-pilsje om mijn teleurstelling te verdrinken. Na enige teugen moet ik toegeven dat het lekker smaakt. Het heeft een prachtige kleur en heerlijke afdronk. Bovendien brengt het aroma je in vervoering. Ik vertel aan Jean P. dat ik me na een teugje gelijk boven de gouden korenvelden in Limburg waan.
Jean P. : Wat anders dan het Kutbier uit Borgloon, waarbij je toch eerder denkt aan de vismijn van Oostende.(1) Besluit Vlaamse Regering 2020 0412 DOC 137/22


PS. Aan de mensen van Kuttekoven en Borgloon. Dat grapje konden we niet laten liggen. We wensen jullie in ieder geval veel succes met je stadsbier.
Santé en dat we ze nog lang mogen mogen!