HBvLoon: Le Nouveau Stachanov est arrivé!

maandag 6 december 2021 12:48
Grote drukte in mijn favoriete cafeetje: KultuurHuis De Tijd Hervonden. De leden van de Limburg Connection (een vzw die voor de fusie van alle gemeenten van Limburg tot de stad Loon/Limburg pleit) zijn bezig met het jaarlijks brouwen van het Stachanov-pilsje. Terwijl sommigen met lange stokken roeren in de grote koperen ketels zijn anderen in de weer met het bottelen. Klanten die te lang achter hun consumptie blijven zitten, zonder bij te bestellen krijgen van de uitbater een bijltje om in de stad hout te gaan kappen voor het opstoken van de ketels. Gezien het stadsbestuur alle straten heeft volgezet met kerstdennen, gaat dit vrij vlot.


Wij spreken met zythologe Stella Piedboeuf (Stella P.) over de typische kenmerken van het Stachanovpilsje

Stella P. : Het is een hoppige pils met een pittige toets. Het heeft een aangename bittere smaak typisch voor het brouwproces van de Limburg Connection. Een karaktervol biertje met een goudgele kleur en mooie schuimkraag. Het heeft een krachtige, verfrissende afdronk. Het lijkt naar mijn gevoel sterk op de Cristal-pils maar heeft door zijn bijzondere filosofische geladenheid "als de pils van het stille verzet' een streepje voor. 


Over de bijzondere ‘filosofische’ geladenheid spreken we met de voorzitter van de Limburg Connectie (Voorzitter LC)

Voorzitter LC.:  De naam Stachanov verwijst naar de Russische held van de arbeid, een mijnwerker die een enorme productie maakte. Met dit pilsje verwijzen we echter naar deze figuur in het dierenepos Animal farm van George Orwell waar het paard Boxer hem gestalte geeft. Hier is hij een naïef dier dat door de corrupte zwijnen ("Alle dieren zijn gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan de anderen") wordt uitgebuit en finaal naar de slachtbank wordt geleid.


Het Stachanov pilsje is voor de bewuste Limburger een klein ‘verzetje’ tegen de gecorrumpeerde, weinig manmoedige, pikkende en prikkende politiekers die het eigen en partijpolitiek belang plaatsen boven het welbevinden en de noden van de Limburgers.

Over hun strapatsen kon u al uitgebreid lezen in de enige onafhankelijke krant van de provincie met m.n. Het Belang van Loon. Al moeten we ootmoedig toegeven dat ook het Sneppeke (de regionale vastgoedkrant Het Belang van Limburg, nvdr) vorige week berichtte over een burgemeester uit Bree die met zijn vingers in de gemeenteschuif had gezeten.


Stella P. : Deze ‘achtergrond’ maakt het natuurlijk extra bijzonder. Als ze het kwaliteitsniveau kunnen handhaven zie ik ze uitgroeien tot een geduchte concurrent van de grote bieren van ABinbev en Heineken.


HBvLoon: ALS dit zou lukken, wordt het een wereldwijd succes

Voorzitter LCAls, als, als. Je kent het Limburgse gezegde: Als mijn tante kloten had…

HBvLoon: … dan speelde ze bij KRC Genk

Uitbater DTH: … zouden ze misschien nog eens winnen.